Menutrigger

Bitcoins of andere cryptovaluta en uw belastingaangifte.

Afgelopen week bestond de bitcoin 10 jaar, maar pas in 2010 werd het middel gebruikt om ook echt een betaling mee te doen. Dat was toen er iemand 10.000 bitcoins betaalde voor 2 pizza’s, toen omgerekend 25 dollar. Bij een huidige koers zou de waarde rond de 36 miljoen dollar zijn. Achteraf best dure pizzaatjes!

Inmiddels gaan er dagelijks tussen de 5 en 7 miljard dollar heen en weer tussen gebruikers. Maar hoe geeft u de waarde van uw cryptovaluta eigenlijk aan in uw belastingaangifte?

Voor de belastingheffing op uw vermogen wordt gekeken naar de waarde van uw vermogen op 1 januari van het belastingjaar. Banken en andere financiële instellingen geven deze waardes door aan de belastingdienst. Bij de cryptovaluta is dat niet het geval. Deze dient u dus zelf in de aangifte op te geven overige bezittingen. Aangezien er verschillende koersen zijn, geldt de koers van het gebruikte omwisselplatform. Vervelend hierbij zou kunnen zijn dat de waarde op 1 januari van het belastingjaar hoger is dan de huidige waarde, waardoor u nu belasting betaald over iets dat inmiddels veel minder waard is. Dit is niet anders dan bij beleggingen waar dit ook het geval kan zijn, maar over het algemeen is de waardefluctuatie bij beleggingen minder groot.

Hebt u vragen over de cryptovaluta en uw belastingaangifte, neem dan gerust contact met ons op.

Cookies op Aucta.nl

Deze website gebruikt cookies om optimaal te kunnen functioneren.