Menutrigger

Lijfrentepremie verlaagd mogelijk ook grondslag voor de ZVW

Hebt u als inkomstenbelasting ondernemer lijfrentepremies betaald? Of in voorgaande jaren? Dan hebben wij wellicht goed nieuws voor u.

U betaalt als inkomstenbelastingondernemer, naast de inkomstenbelasting ook premie zorgverzekeringswet (ZVW). Wanneer u lijfrentepremie betaald, verlaagd deze premie alleen het bedrag waarover de inkomstenbelasting berekend wordt, de zogenoemde grondslag. Hierdoor betaalt u minder inkomstenbelasting. De grondslag van de ZVW wordt met het betalen de lijfrentepremie niet lager.

Dit is raar aangezien voor een werknemer, die pensioenpremie betaald via de loonstrook, de grondslag van de ZVW door de pensioenpremie wel verlaagd wordt.

Dat vond de Hoge Raad ook: De rechter stelde een ondernemer, in een uitspraak van 23 november 2018, in het gelijk. Een lijfrentebetaling verlaagd ook de grondslag voor de ZVW. Door deze uitspraak kunt u, in sommige gevallen, teveel afgedragen ZVW-premie terugvragen. Ook oudere jaren corrigeren is nog mogelijk.

Ook voor de Directeur Groot Aandeelhouder?
Het is op dit moment nog onzeker of het arrest kan worden toegepast door de Directeur Groot Aandeelhouder van een Besloten Vennootschap. Je zou denken van wel. Zij betalen in feite de premie ZVW ook zelf.  Wij zeggen: in elk geval de bezwaartermijn zeker stellen!

Hebben wij uw interesse gewekt en wilt u weten of dit voor u mogelijk is?  Neem gerust contact met ons op!

Cookies op Aucta.nl

Deze website gebruikt cookies om optimaal te kunnen functioneren.